Eshop  >  Maďarsko  >  EGER

Egri Bikavér TiTI, vinařství Tibor Gál

Vlastnosti a původ vína

  • Druh vína:červené víno
  • Typ:suché
  • Alkohol:14%
  • Objem:0,75
  • Země:Maďarsko
  • Region:Eger
  • Vinařství:EGER
  • Dostupnost:Skladem
  • Cena: 259 Kč
ks
Loading Aktualizuji košík...
 

Charakteristika

Název Bikavér nebo Býčí krev může být používán pouze ve vinařských oblastech Eger a Szekszárd a musí být úředně registrován.Víno Bikavér musí zrát v dubovém sudu min.6 měsíců.

Nejdůležitější odrůdy, které mohou být použity pro Býčí krev, rostou na původně vulkanické půdě smíšené se štěrkem, kamenem a tufou. Jedná se o Kékfrankos, Kadarku, Merlot, Syrah, Cabernet frank, Zweigelt, Menoir, Blauburger a Pinot noir. Víno by nemělo obsahovat více než 50% jedné odrůdy. Býčí krev je v prvních několika letech velmi silné tmavě červené víno, které se zráním postupně zjemňuje. Chuť Bikavéru nebo Býčí krve je kořeněná, ovocná a expresivní.

Tibor Gál Egri Bikavér “Býčí krev”

Krásný tradiční  Egri Bikavér od enologa Tibora Gála, také známý jako "Býčí krev". Tato  je vyrobena ze šesti odrůd, z nichž Kékfrankos tvoří nejvýznamnější část. (Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Franc, Syrah, Portugieser)

Vinice: Pajados, Síkhegy, Tornyos, Grőber

Technologie: Sklizeň v plné zralosti do plastových košů, poté lehké rozdrcení, ohleduplné zpracování. Dlouhodobě, 26 dní macerace. Po lisování se stárne v 220l maďarských dubových sudech po dobu 18 měsíců: Po smíchání dalších 6 měsíců stárne.

Popis vína: Nová generace vín Bikavér. Jeho hluboké rubínově červené barevné impulzy, ve vůni "kékfrankoscherry", "kadarkapaprika" a "syrahpepper" na počátku dominují, než utvoří vzrušující jednotu. Jeho chuť je v superlativní, vznešené  kyseliny tvoří svým elegantním tělem mimořádnou poddajnost.
"Vidíte, je to Bikavér" - zašeptal do uší náš hlavní vinař Gromon Tamás - když jsme spolu otevřeli první láhev říká Tibor Gál.

Gastronomie: Vynikající jak s prostou hovězí svíčkou, tak složitými pokrmy.
Nejvhodnější teplota při servírování je 16 ° C po nejméně půl hodině otevření láhve

Analytika:

  • Alkohol          14,5 vol%
  • Kyselinka       5,2 g/l
  • Cukr content 0,9 g/l