TOKAJI Szamorodni 2001 suché

Vlastnosti a původ vína

  • Druh vína:bílé víno
  • Odrůda:Furmint, Harsevelo
  • Typ:suché
  • Ročník:2003
  • Alkohol:12,5 %
  • Archivace:ano
  • Objem:0,5
  • Země:Maďarsko
  • Region:Zemplin
  • Oblast:Tokaj
  • Vinařství:TOKAJ , Maďarsko
  • Dostupnost:Skladem
  • Původní cena:590 Kč
  • Ušetříte:191 Kč
  • Cena dnes: 399 Kč
ks
Loading Aktualizuji košík...
 

Charakteristika

Tokaji Szamorodni se původně nazývalo „föbor“ (prvotní víno) a bylo poprvé popsáno kolem roku 1590. Poláci homilovali a začali mu říkat szamorodni (tak, jak se zrodilo).

V 18. století ho dováželi obchodníci do Polska stovky tisíc litrů. Název se stal tak populární, že vytěsnil původní föbor a v roce 1820 bylo jméno Szamorodni ustanoveno oficiálně. Základem jeho výroby jsou hrozny, na nichž jsou bobule i botrytické cibéby a zpracovávají se dohromady. Metoda výroby je oxidativní. Zraje aspoň 2 roky v dubovém sudu, který se neplní až po okraj. Na povrchu se vytvoří jemný film kvasinek, což propůjčuje vínu nevšední aroma ořechů a sušeného ovoce. Vůně i chuť vína Szamorodni připomíná fortifikované víno jerez (sherry), ale pouze zdánlivě.  Metoda zpracování obou je zcela odlišná!

Existuje Szamorodni száraz (suché) a Szamorodni édes (sladké). Záleží na poměru botrytických a nebotrytických bobulí v hroznech sebraných na jejich výrobu. Pokud je botrytických málo, pak se z nich získaný cukr přemění na alkohol a konečné víno je suché. Je-li botrytických hodně, výsledné víno je sladké. Nejpěstovanější odrůdou je Furmint dále  Hárslevelű (Lipovina), třetí v pořadí je Sárgamuskotály (Muškát).

TOKAJI Szamorodni Corvin, suché.

Skvělá harmonie letního ovoce a botrytis.  Barva zlatá, vůně hrozinek, medu a sušeného ovoce, zejména meruňěk.

Hodí se k zákuskům, ale i k orientální kuchyni, husím či kachním játrům, sýry s ušlechtilou plísní..

Podává se při teplotě 10-12 C