Tokajicum Mandulás Aszú 6 puttonyos 0,5l

Vlastnosti a původ vína

  • Dostupnost:Skladem
  • Cena: 599 Kč
ks
Loading Aktualizuji košík...
 

Charakteristika

Tokaji ASZÚ - víno z vysušených hroznů je známé především putnové a existuje 3, 4, 5 a 6 putnové ASZÚ. Putna je stará dřevěná nádoba na sběr hroznů a slouží jako měřidlo. Vejde se do ní 22 až 25 kg botrytických cibéb, což jsou ručně sebrané bobule hroznů tokajských odrůd vinné révy, které jsou „zbotrytizované“ tj. napadené ušlechtilou formou plísně Botrytis cinerea. Tato plíseň napadá vyzrálé bobule na Tokaji hojně a každoročně vzhledem k mimořádným klimatickým podmínkám. Bobule nezničí, ale vytvoří z nich hrozinkám podobné botrytické cibéby, které mají 3-5 krát vyšší cukernatost než na slunci vytvořené klasické hrozinky.  Např. na výrobu 3 putnového ASZÚ je potřeba asi 75 kg ručně sebraných botrytických cibéb. Čím více putnové ASZÚ, tím více puten cibéb se musí sebrat. Z odměřeného množství botrytických cibéb se udělá ASZÚ těsto, dá se do dubového sudu (Gönc sud) o objemu 136 litrů a zalije se tokajským moštem nebo prvotním tokajským vínem a vše je ponecháno 1 až 2 dny. Potom je víno stočeno do dubových sudů, kde zraje několik let před lahvováním. Sudy se neplní až po okraj. Na povrchu vína vzniká ochranná krusta z jemného filmu kvasinek. Specifická vůně a chuť je výsledkem celého procesu spolu s úžasně dlouhou možností archivace putnových vín. Nejpěstovanější odrůdou je Furmint dále  Hárslevelű (Lipovina), třetí v pořadí je Sárgamuskotály (Muškát).

TOKAJI Aszu 6 puttonyos TOKAJICUM 

Barva zlatá, vůně hrozinek, medu a sušeného ovoce, zejména meruňěk.

Hodí se k zákuskům, ale i k orientální kuchyni, husím či kachním játrům..

Podává se při teplotě 10-12 C