Maďarsko

Maďarsko

Rozmanitost maďarských vín je hlavně způsobena 3 různými podnebími, které se tu nacházejí. Je to podnebí středomořské a přímořské v jižní části a kontinentální v severní a střední části Maďarska.

Maďarský vinařský zákon vychází z francouzského systému a je velmi přísný, pokud se jedná o vymezení oblastí původu, povolených odrůd a půdy. Nezaručuje však kvalitu vín.

V Maďarsku se pěstují jak evropské odrůdy podobně jako ve Francii nebo Rakousku – např. chardonnay, sauvignon, tramín, muškát, cabernet savignon, cabernet franc nebo merlot, tak i typické místní odrůdy. Mezi nejrozšířenější bílé místní odrůdy patří olasrizling (ryzlink vlašský), furmint, rizling silvani (müller-thurgau), hárslevelü (lipovina) a cserszegi füszeres (na britský trh uvedena jako "nevyslovitelná odrůda"), Z červených místních odrůd je to kékfrankos, kékopórto nebo kadarka. (Za vyzdvihnutí stojí malá oblast Villány na jihu Maďarska se skvělými červenými víny odrůd Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon),